Izšla je nova številka!

Intervju: Janez Hočevar - Rifle in Lado Bizovičar

Stari foter in Foter skupaj v Čakalnici, »smrtno resni komediji za dva zvezdnika, ki nikakor ne počivata v miru«. Rifle in Lado, jin in jang.

Marija Bergam, balkanska fatalka

Usodno žensko v seriji Sence nad Balkanom igra krhka in elegantna črnogorska lepotica Marija Bergam, ki je pravo nasprotje razvajene bogatašinje iz serije.

Novi stari swingerji

Legendarna zasedba New Swing Quartet je ob petdesetletnici napovedala vrnitev v klasični postavi: Dare Hering, Oto Pestner, Tomaž Kozlevčar in Marijan Petan.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Glasba

Štiri desetletja brez Elvisa

S. J.

Najbolj vpliven posameznik v zgodovini ameriške pop kulture še ni pozabljen, čeprav je 16. avgusta minilo 40 let od njegove smrti.

Elvis Aaron Presley ali preprosto the King (kralj) je tudi zaradi svojega videza postal pravi idol mladih, povzročil hudo elvisomanijo, spreminjal modne trende, populariziral rock 'n' roll, podiral rekorde v prodaji, zaslužkih … Elvis sicer ni izumil rock 'n' rolla, vendar ga je zastavil tako, da so vsi, ki so prišli na sceno za njim, njegovi dolžniki.

Ni izstopal samo po glasbenem talentu, ampak tudi po svojem stilu, saj si je že kot mladenič oblikoval frizuro v obliko, ki je kasneje postala njegov prepoznavni znak. Zanimivo je, da si je kralj rock 'n' rolla svoje črne lase pridelal z barvanjem, saj je bil naravni rjavolasec. Seveda mu je pri uspehu pomagalo, da je bil belec, postaven, seksipilen, mlad, z odličnim nastopom, vendar je to, da je bil njegov vpliv izjemen, dejstvo. Medtem ko so dekleta omedlevala od zaljubljenosti, se je njihovim staršem in politikom pred očmi meglilo od besa, saj so ga imeli za slab vpliv.

Rok Ferengja (Rok 'n' Band)
»Star sem bil kakšnih 14 let, ko sem gledal film z Jamesom Deanom in se navdušil nad rockabillyjem. Všeč mi je bilo več izvajalcev, Elvis pa je bil pri nas najbolj dostopen in poznan. S kolegi smo začeli “furati imidž” Johna Travolte iz Briljantine, filmov Jamesa Deana, Ameriških grafitov … Nikoli nisem mislil imitirati Elvisa, vendar sem mu podoben tudi zaradi črnih las, zato so me začeli primerjati z njim. To je zame kompliment, saj me je navdušil tako s svojo interpretacijo kot življenjem, ki sem ga spoznal skozi njegove biografije. V svetovnem merilu je pustil izjemen pečat, saj vsi vemo, kaj je Elvis, in verjetno ni glasbenika, ki ne bi kot mulec sanjal, da bi imel kariero kot on.«

Celoten članek preberite v novi številki revije vklop!