Izšla je nova številka!

Upokojeni hollywoodski zvezdniki

Predčasna upokojitev igralcev v Hollywoodu ni pogosta, a kar nekaj zvezdnikov se je poslovilo na višku: od Grete Garbo prek Cameron Diaz do Georgea Clooneyja.

35 let Tednika

Oddaja, v kateri glas dobijo ljudje in ne politiki, se ponaša z eno najdaljših tradicij na slovenski televiziji. Komentirajo sedanji in nekdanji ustvarjalci.

Nova zvezda Slovenije

Klemen Bunderla o zakulisju s snemanja avdicij za novo oddajo, ki išče pevske talente: zakaj je zmrzoval in kdo vse se je prijavil na šov.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Film

Martin Krpan za nove generacije

S. J.

Letos praznujemo sto let od izida prve slovenske slikanice – Levstikovega Martina Krpana. Ta je zdaj zaživel še v risanki, z glasom Sebastiana Cavazze.

Zabavni in poučni animirani film o Martinu Krpanu, ki je odprl letošnjo Animateko, je ustvarila Strup produkcija z režiserjem Nejcem Sajetom na čelu. Martina Krpana, ki mu je posodil glas Sebastian Cavazza, in druge junake pa je narisal NATANesku. Projekt so ustvarjali kar štiri leta, zdaj pa je končno na ogled vsem otrokom, ki bodo tako doživeli Krpana na nov način.

»V Mariborski drami smo leta 2013 postavili predstavo Martin Krpan v režiji Janeza Burgerja. To je bila podlaga za risanko. Martin Krpan je super zgodba in vsi avtorji smo veseli, da smo imeli priložnost oživiti slovenskega junaka,« pravi Nejc Saje, ki je takoj vedel, da bo treba zgodbo malo prilagoditi, pri tem pa so želeli ohraniti čim več Levstikovega. »Že na začetku je bilo jasno, da je Levstikov jezik zelo sočen in da ga ni treba spreminjati. Morali smo ga le malo skrajšati, da smo dobili primerno dolžino, vendar smo se trudili ohraniti vse karakteristike originalne zgodbe.«

Glasove za risanko o slovenskem super heroju so poleg Cavazze posodili še Jernej Kuntner (Cesar), Primož Pirnat (Brdavs), Katja Šoltes (Cesarica), Jaka Ivanc (minister Gregor), Klemen Klemen in drugi.

Celoten članek najdete v novi številki revije Vklop!