Izšla je nova številka!

Intervju: Janez Hočevar - Rifle in Lado Bizovičar

Stari foter in Foter skupaj v Čakalnici, »smrtno resni komediji za dva zvezdnika, ki nikakor ne počivata v miru«. Rifle in Lado, jin in jang.

Marija Bergam, balkanska fatalka

Usodno žensko v seriji Sence nad Balkanom igra krhka in elegantna črnogorska lepotica Marija Bergam, ki je pravo nasprotje razvajene bogatašinje iz serije.

Novi stari swingerji

Legendarna zasedba New Swing Quartet je ob petdesetletnici napovedala vrnitev v klasični postavi: Dare Hering, Oto Pestner, Tomaž Kozlevčar in Marijan Petan.

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Film

»Če je zdržal Mehmedalija, bom tudi jaz!«

T. B.

Intervju s Hanno A. W. Slak, prejemnico vesne za režijo filma Rudar, slovenskega kandidata za oskarja, ki te dni prihaja v kine.

V Varšavi rojena in v Berlinu živeča Hanna A. W. Slak ima vedno polne roke dela. Režiserka, ki ima za seboj že tri celovečerce, v Nemčiji piše, dela v gledališču in sodeluje z drugimi režiserji, v Sloveniji pa je zadnje dni predstavljala svoj novi film Rudar. Pretresljiva, a resnična zgodba zasavskega rudarja Mehmedalije Alića, ki je v Hudi jami odkril množično grobišče, je tako prav zaradi nje zaživela v igrani filmski formi. V Rudarju lahko skoraj iz prve roke spoznamo, kakšno agonijo je doživljal Mehmedalija, ko se je boril za dostojen pokop žrtev, tistim, ki bi radi izvedeli več, pa Hanna v branje priporoča njegovo knjigo Nihče, pri kateri mu je pomagala tudi sama.

Na filmu ste delali sedem let. Je kdaj postalo mučno?
Nikoli. Ta film sem delala z veliko ljubeznijo. Ko pogledaš zgodbo Mehmedalije, ki je kopal tisto jamo in ni odnehal, si rečeš – če je zdržal on, bom tudi jaz. Mehmedalija je bil s svojo zgodbo, predvsem pa s svojim odnosom do dela in življenja takšna inspiracija, da nas je to nosilo.

Kaj je rekel Mehmedalija, ko je videl film?
Zanj sem pripravila posebno projekcijo v kinu in prvo, kar je rekel, je bilo: »Vse je res! Grozno veliko si spremenila, ampak vse je popolnoma res!« Poistovetil se je s filmom in z Leonom, kar mi zelo veliko pomeni.

Celoten članek preberite v novi številki revije Vklop!